تاريخچه بهداشت محيط
مهندسي بهداشت از سال 1331 تا سال 1335 غالبا به صورت تيمي مركب از مهندسين كادر ستادي وزارتخانه در نقاط مختلف كشور فعاليت داشته اند . وظايف آنها علاوه بر تهيه دستوالعمل ها و فرمهايي در زمينه مراكز تهيه و توزيع و فروش مواد غذايي و اماكن عمومي ، مبارزه با حشرات و جوندگان ، دفع فضولات جامد ،بهسازي منابع آب و طراحي نقشه ها و اجراي پروژه هاي تامين آب آشاميدني بود
از سال 1335 مهندسي بهداشت بصورت اداره كل درآمد و در مدت كوتاهي در بسياري از استانهاي كشور ادارات مهندسي بهداشت ايجاد شدند .
در طي سالهاي 1335-40 بعلت بوجود آمدن سازمانهاي و وزارتخانه هايي مرتبط با آب و برق مسئله تامين آب شهري از وظايف بهداري سابق منفك و به عهده وزارت آب و برق كشور گذاشته شد و بر تامين اب آشاميدني و بهسازي محيط روستاها توسط اداره كل مهندسي بهداشت تاكيد شد .
درسال1379 اداره كل بهداشت محيط و حرفه اي به دفتر سلامت محيط كار و حرفه اي تغيير نام يافت .
وظايف وبرنامه هاي واحد بهداشت محيط
الف – برنامه ريزي :
• تدوين برنامه جامع عملياتي واحد بهداشت محيط
• تدوين برنامه طرح تشديد كنترل مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و اماكن عمومي
• تدوين برنامه طرح بسيج سلامت نوروزي
• تدوين پايش از واحدهاي بهداشت محيط مراكز بهداشتي درماني تابعه
• تدوين برنامه رسيدگي به شكايات مردمي واصله از سامانه مديريت ارتباطات مردمي وزارت بهداشت
• تدوين برنامه زمان بندي نمونه برداري از آب و مواد غذايي و نان
• تدوين برنامه كنترل و عرضه در نمايشگاهها
• تدوين برنامه اقدامات پيشگيرانه از بروز بيماري هاي روده اي
ب- اقدامات اجرايي :
• توقيف مواد غذايي غير مجاز در سطح عرضه
• ارجاع پرونده واحدهاي صنفي متخلف به مراجع قضايي و تعزيرات حكومتي
• رسيدگي به شكايات مردمي در زمينه بهداشت محيط ، مواد غذايي ، دفع غير بهداشتي فاضلاب ، زباله و ........
• اجراي حكم تعطيل واحدهاي صنفي غير بهداشتي در راستاي اجراي ماده 13 قانون مواد خوردني و آشاميدني
• اجراي احكام قضايي صادر شده توسط دادسراي رسيدگي به جرائم پزشكي دارويي و امور بهداشتي
• اجراي دستور العمل هاي واصله از معاونت امور بهداشتي دانشگاه
• بازديد از مراكز درماني و بيمارستان هاي تحت پوشش
• نمونه برداري از مواد غذايي در سطح عرضه
• اجراي طرح بسيج سلامت نوروزي
• اجراي طرح كنترل مواد غذايي در نمايشگاه ها
• اجراي طرح تشديد كنترل مراكز تهيه و توزيع مواد غذايي و اماكن عمومي
• بازديد از استخرهاي شنا و باشگاه هاي ورزشي
• پايش واحد هاي بهداشت محيط مراكز تابعه
هماهنگي :
الف – درون بخشي :
• هماهنگي با رياست مركز بهداشت ورياست شبكه و معاون بهداشتي مركز در خصوص اجراي برنامه هاي بهداشت محيط
• هماهنگي با معاونت درمان شبكه بهداشت در خصوص بازديد از بيمارستان ها و مراكز درماني
• هماهنگي با آزمايشگاه كنترل مواد غذايي در خصوص ارسال نمونه برداري هاي انجام شده از سطح عرضه به آزمايشگاه
• هماهنگي با آزمايشگاه آب در خصوص پذيرش نمونه هاي ارسالي از مراكز تابعه و ساير مراكز
• هماهنگي با واحد آموزش بهداشت در زمينه برنامه هاي آموزشي
• هماهنگي با واحد بهداشت مدارس در خصوص بررسي وضعيت بهداشتي مدارس
ب – برون بخشي :
• هماهنگي با مراجع قضايي در خصوص رسيدگي به پرونده تخلفات بهداشتي و مواد غذايي
• هماهنگي با كلانتري هاي مناطق تحت پوشش در در خصوص اجراي احكام قضايي
• هماهنگي با اتحاديه هاي اصناف و مجامع امور صنفي
• هماهنگي با فرمانداري ، بخشداريها ، شهرداري ، دامپزشكي، اداره صنعت معدن تجارت ، آبفا ، آبفار ، محيط زيست ، آموزش و پرورش ، تربيت بدني و ساير ارگانهاي دولتي
آمــــوزش :
• آموزش بدو خدمت و حين خدمت پرسنل بهداشت محيط استخدامي وطرحي
• برگزاري كارگاه هاي آموزشي
• آموزش دانشجويان بهداشت محيط معرفي شده به واحد بهداشت محيط
• آموزش متصديان واحدهاي صنفي مرتبط با مواد غذايي و اماكن عمومي از طريق برگزاري جلسات آموزشي